Söz Verin

Hayat özel anlardan oluşan harika bir ahenge sahiptir. Hayatın bu ahengini korumak, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için kalp sağlığınız büyük önem taşır. Kalp yetersizliği de; ayak ve ayak bileklerinde şişme, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetlere yol açarak hayatın ahengini bozar. Herkesi sağlıklı bir kalp için sağlıklı seçimlerde bulunmaya davet ediyoruz.

Kalp yetersizliğinin sizi hayattan alıkoymasına izin vermeyin.

#DünyaKalpGünü için başlattığımız kampanyamıza katılmak ve söz vermek istiyorsanız Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Tüm detayları öğrenmek için:

Referans: 1. Türk Kardiyoloji Derneği. https://www.tkd.org.tr/kardiyobil/home/lale-hoca-yazi. Son erişim tarihi: 15 Eylül 2017

KALP YETERSİZLİĞİ

Kalp yetersizliği, kalp kasının zayıflayarak vücudun ihtiyacı olan kanı ve oksijeni karşılayacak kadar kan pompalayamadığı kronik bir hastalıktır.

Sağlıklı Kalp

SAĞLIKLI KALP

Kalp kası, kanı vücudun tüm bölümlerine pompalayacak kadar güçlüdür.

Kalp Yetersizliği

KALP YETERSİZLİĞİ

Kalp kası kalınlaşır ve işlevini kaybetmeye başlar, bu nedenle yeterince kan pompalayamaz.

BELİRTİLERİ

  • Nefes
    Darlığı
  • Çabuk
    Yorulma
  • Ayak ve ayak bileklerinde şişme (ödem)
  • Hızlı kilo alma (3 gün içinde 2 kg’dan fazla)
  • Gece uyumak için birden fazla yastığa ihtiyaç duyma

Kalp yetersizliği belirtileri (nefes darlığı, ani kilo artışı, bacaklarda şişme ve çabuk yorulma) genel olarak vücutta sıvı birikmesinden (ödem) kaynaklanır. Ödem olup olmadığını anlamak ve hastalığınızın seyrini takip etmek için yapabileceğiniz üç şey var:

1. Düzenli olarak tansiyon, nabız ve kilonuzu ölçün

  • Tansiyon ve nabız değerlerinizde alışılmışın dışında bir değişiklik var mı?
  • Vücut ağırlığınızda 3 gün içinde 2 kg’dan fazla artış oldu mu?

2. Düzenli olarak ödem kontrolü yapın

  • Bel lastiğiniz sıkıyor mu?
  • Parmağınızdaki yüzükler dar geliyor mu?
  • Çoraplarınız veya ayakkabılarınız sıkıyor mu?

3. Nefesinizdeki değişimlerin farkında olun

  • Normalden daha fazla nefes darlığı yaşıyor musunuz?
  • Sürekli öksürük veya hırıltı oluyor mu?
  • Geceleri daha fazla yastık kullanma ihtiyacı duyuyor musunuz?

Bu sorulara cevabınız evetse doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Referans: 1. Türk Kardiyoloji Derneği. http://www.tkd.org.tr/kalp-yetersizligi-calisma-grubu/sayfa/toplum_icin_bilgiler#a2. Son erişim tarihi: 15 Eylül 2017.

Sağlıklı Bir Kalp İçin Sağlıklı Seçimlerde Bulunun

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

Haftada 5 gün, günde 30 dakika fiziksel aktivitede bulunarak kalp hastalığı riskinizi azaltabilirsiniz. Fiziksel aktivite sadece spor salonunda egzersiz yapmak anlamına gelmez. Aşağıdaki önerilerimizi uygulayarak daha aktif bir hayat sürebilirsiniz.

DAHA AKTİF BİR YAŞAM SÜRMEK İÇİN

  • Çocuklarınızla açık havada oyun oynayın

  • Asansöre binmek yerine merdivenleri kullanın

  • Ev işi yapın

  • Otobüsten bir durak erken inerek yolun kalanını yürüyün

  • Yakın mesafelere bisikletle gidin

Referanslar: 1. Türk Kardiyoloji Derneği. https://www.tkd.org.tr/kardiyobil/home/lale-hoca-yazi. Son erişim tarihi: 15 Eylül 2017. 2. World Heart Federation. https://www.worldheartday.org/wp-content/uploads/2015/07/cvd-infographic.jpg. Son erişim tarihi: 15 Eylül 2017.

SAĞLIKLI BESLENİN

Sağlıklı bir kalbe sahip olmak istiyorsanız, günlük beslenme alışkanlıklarınıza sebze ve meyveleri eklemelisiniz. Meyve ve sebzeler içerdikleri vitamin, mineral ve diyet lifi (yani posa) sayesinde sağlıklı beslenmenin temelini oluştururlar. İşlenmiş hazır gıdalardan, yağlı, şekerli, tuzlu yiyeceklerden ise uzak durmalısınız.

KALP DOSTU BESLENMEK İÇİN

Kova

İşlenmiş, kızartılmış gıdalar ile aşırı şeker ve tuz tüketimi kalp hastalığı riskini artırır

Meyve ve Sebze

Meyve ve sebzelerden zengin dengeli bir beslenme düzeni kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur

Hamburger Balık

Sağlığınız için yararlı olmayan yiyeceklerin porsiyonlarını azaltırken sağlıklı yiyeceklerin porsiyonlarını artırmaya çalışın

Muz

Canınız tatlı çektiğinde çikolata yerine sevdiğiniz bir meyveyi yemeyi deneyin

Referanslar: 1. Türk Kardiyoloji Derneği. https://www.tkd.org.tr/kardiyobil/home/lale-hoca-yazi. Son erişim tarihi: 15 Eylül 2017. 2. World Heart Federation. https://www.worldheartday.org/wp-content/uploads/2015/07/cvd-infographic.jpg. Son erişim tarihi: 15 Eylül 2017.

TUZ TÜKETİMİNİZİ
AZALTMANIN 7 YOLU

Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp ve böbrek hastalıklarına yol açmaktadır. Bu nedenle, Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketiminin 5 gram (1 silme tatlı kaşığı) olmasını önermektedir.

1İşlenmiş yiyeceklerin tüketimini azaltın.

İşlenmiş yiyecekler genellikle besin öğesi açısından fakirdir, ancak tuz içeriği bakımından zengindir.

2Evde hazırladığınız yiyecekleri tercih edin.

Ev dışında yenilen yiyeceklerin içeriğini kontrol etmek pek mümkün olmadığı gibi, genellikle de lezzetli olması adına tuz içerikleri yüksektir.

3Sebze ve meyve tüketiminizi artırın

Sebze ve meyvelerin içerdikleri tuz miktarı genellikle çok düşüktür. Her öğüne bir miktar sebze ve meyve eklenmesi, tuz içeriği yüksek olan besinlerin tüketim miktarlarını azaltacaktır.

4Peynir gibi süt ürünleri ve et kaynaklarına dikkat edin

Birçok peynir çeşidi ve salam, pastırma, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünleri yüksek miktarda tuz içerir. Az tuzlu peynir çeşitlerini tercih edin ve şarküteri ürünlerinin kullanımını sınırlayın.

5Tuz tüketiminizi kademeli olarak azaltın

Tuz tüketiminizi hemen azaltmak tat tomurcuklarının bu duruma hemen uyum sağlayamaması nedeniyle oldukça zordur. Bu nedenle tuz tüketiminizi yavaş yavaş azaltın ve tat algınızın buna uyum sağlamasına izin verin.

6Masanızdan tuzluğu kaldırın

Elinizin altında bulunan bir tuzluk, fark etmeden yemeklere tuz eklemenize neden olur. Bu nedenle ilave tuz kullanımını önlemek için, masanızda tuzluk bulundurmayın.

7Sos ve çeşnilere dikkat edin

Yemeğe ilave edilen ya da yanında tercih edilen turşu, zeytin, ketçap, soya sosu, hardal veya paketli hazır sos ve çeşniler genellikle yüksek miktarda tuz içerirler.

Referanslar: 1. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı. http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=378. Son erişim tarihi: 15 Eylül 2017. 2. TKD Kalp Damar Sağlığı Bilgilendirme Portalı. Kalp yetersizliği hastaları için yaşam biçimi ve beslenme. http://issuu.com/journalagent/docs/tkd.brosur.hbk.01?viewMode=magazine&mode=embed. Son erişim tarihi: 15 Eylül 2017.

SİGARAYA HAYIR DEYİN

Sigarayı bırakmak, kalp sağlığınızı iyileştirmek için yapabileceğiniz en iyi şeydir.

Sigarayı bırakmak ve sigara dumanlı ortamlardan (pasif içicilikten) uzaklaşmak, kalp hastalığı ve felç riskini azaltır. Hem kendi sağlığınız hem de çevrenizdeki insanların sağlığı için yararlı bir adım atmak istiyorsanız sigarayı bırakın.

  • Pasif içicilik her yıl çocuklar dahil sigara içmeyen 600.000 kişinin hayatını kaybetmesine yol açıyor. Kalp damar hastalıklarının %10’u sigara kullanımından kaynaklanmaktadır.

  • Sigarayı bıraktıktan 15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner.

  • Doktorunuz, eczacınız ve yakınlarınız sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilirler.

Referanslar: 1. World Heart Federation. https://www.worldheartday.org/wp-content/uploads/2015/07/cvd-infographic.jpg. Son erişim tarihi: 15 Eylül 2017.

Kalbinidinlesen ile ilgili içerikler ve güncellemeler hakkında bilgi almak için e-bülten’e üye olun.