Ramazan'da Hangi Kalp Hastaları Oruç Tutabilir?
Oruç tutarken beslenme ve uyku düzeninde meydana gelen değişiklikler kalp hastalarının durumunu etkileyebilmektedir. Bu nedenle oruç tutmak isteyen kalp hastaları öncelikle doktorlarına danışmalıdırlar. Genel olarak durumu kontrol altında olan kalp hastaları doktorlarının önerileri doğrultusunda ilaç alım saatlerini düzenleyerek ve bazı beslenme kurallarına uyarak oruç tutabilirler.
Ancak kontrol altında olmayan kalp hastaları ile son 1 ay içinde:
- Kalp krizi geçirmiş
- Koroner damarlarına stent takılmış
- Bypass ameliyatı olmuş
- Kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye yatıp çıkmış hastalar oruç tutmamalıdır. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar, ilaçlarını belirli saatlerde ve belirli bir diyet programı çerçevesinde almaları gerektiği için oruç tutamazlar.
Kalp hastaları oruç tutarken aşağıdaki konulara dikkat etmeliler:
- Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.
- Hastalar iftarda çok hızlı bir şekilde yemek yememelidir. Bu durum kalp ve damar sistemini olumsuz etkiler. Bir tabak yemek yedikten sonra en az 10-15 dakika yemeğe ara verilmelidir.
- Hastalar günlük hayatlarında dikkat ettikleri tuz ve su alımı kısıtlamalarına aynı şekilde devam etmelidir.
- Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.
Referanslar: 1. Chamsi-Pasha H, et al. J Saudi Heart Assoc 2014;26(4):212-5. 2. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. Ramazan ayında beslenme. http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=109. Son erişim tarihi: 22 Mayıs 2017.