Kilo Kaybına Destek Veren 7 Besin

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmaya yönelik oluşturulan diyet programları kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Bununla birlikte diyet programlarına yerleştireceğiniz farklı alternatifler ile kilo kaybınıza destek sağlayabilirsiniz. İşte size porsiyon kontrolünü ayarladığınız sürece, kilo kaybına destek verebilecek 7 besin.

Yaban mersini: Diyetinize yaban mersini eklemek akıllıca bir düşüncedir. Yaban mersinleri meyvelerin yıldızıdır. İçerdiği kanser önleyici kimyasal bileşikler (polifenoller) sağlığın devamlılığında etkilidirler. Yaban mersini C vitamini, K vitamini, E vitamini, posa ve manganez açısından zengindir.  Yaban mersininin 100 gramı 57 kalori enerji verir. Lif içeriği nedeniyle tokluğun uzun sürmesini sağlar. Kilo kaybı için oluşturulmuş diyetlerde; yulaf, yoğurt veya süt ikilisinin üzerinde keyifli bir seçenek olacaktır.

Mantar türleri: Mantar iyi bir et alternatifi olarak tüm yemeklerde ve tek başına değerlendirilebilir. Hem yağ içermez, hem de kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı sadece 22 kalori enerji içerir.  Yapılan çalışmalar, mantarın tokluk hissi yarattığı ve bu nedenle yeme miktarını azalttığını desteklemektedir. Antioksidan olan selenyum ve bakır mineralleri açısından iyi bir kaynak olan mantar, içerdiği riboflavin (B2 vitamini) ve niasin (B3 vitamini) vitaminleri sayesinde enerji metabolizmasının sağlıklı çalışmasına destek sağlar. İçerdiği triptofan sayesinde de kaliteli bir uyku sağlar.

Yumurta: Yumurta güne güçlü bir başlangıç yapmak için ideal bir besindir. Vücuda çok iyi kalitede protein ve antioksidan bileşikleri sağlar. Araştırmalar, güne yumurtalı bir kahvaltı ile başlayanların, açlık duygularının azaldığını ve 24 saat içerisinde yaklaşık 400 kalori daha az enerji aldıklarını göstermektedir. Yumurtayı hem kahvaltıda, hem de yemeklerde et alternatifi olarak kullanabilirsiniz.

Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, fındık ve Antep fıstığı gibi yağlı tohumlar protein, lif, potasyum ve sağlıklı yağlar açısından zengindirler. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar kabuklu Antep fıstığının ara öğünler için ideal olduğunu desteklemektedir. Tüm yağlı tohumlar yağ ve lif içerikleri nedeniyle tokluk sağlarlar. Ancak, 2 bütün ceviz, 8 adet badem ve 12 adet fındık yaklaşık 70 kaloridir. Bu nedenle porsiyon kontrolünü unutmayın.

Tam tahıllar: Sindirim sistemi tam tahılları, rafine tahıllardan daha uzun sürede sindirir ve karbonhidratların kana geçişi daha yavaş olur. Kana hızlı geçen karbonhidratlar, ağırlık artışı, şeker hastalığı ve kalp-damar hastalıkları ile ilişkilidir.  Tam tahıldan yapılmış kahvaltılık gevrekler, çavdar ekmeği benzeri tam tahıl ekmekler hem lif kaynağıdır hem de kompleks karbonhidratları içerirler ve tokluk sağlarlar.

Kuru baklagiller:  Kuru baklagiller, kana yavaş geçen karbonhidratların en iyi kaynaklarındandır ve uzun süre tokluk sağlar. Glisemik indeksleri düşüktür, kan şekerini yavaş yükseltirler.  Lif ve B grubu vitaminler açısından zengindirler. Oksijen taşınmasında görev alan demir ve kas kasılmasını sağlayan magnezyumu içerir.  Kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagilleri haftada en az bir defa yemek üzere listenize ekleyin.

Kuru erik: Kuru meyveler diyetin önemli parçalarından biridir. Kuru erik, yüksek posa, potasyum ve polifenol içeriklerinin yanı sıra tatlıya düşkün kişiler için iyi birer alternatiftir. Özellikle yüksek posa içeriği ile sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ayrıca yüksek polifenol (güçlü antioksidan maddeler) içeriği ile hücreleri zararlı etkilere karşı korur ve kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesinde rolü vardır. Yüksek posa içeriği aynı zamanda tokluk hissinin oluşmasına yardımcı olur. Ancak kuru meyveler eşit miktardaki taze türlerine göre daha fazla enerji ve şeker içerirler. Bu nedenle porsiyon kontrolünü unutmayın.

Prof. Dr. Murat Baş'ın katkılarıyla hazırlanmıştır.

Kalbinidinlesen ile ilgili içerikler ve güncellemeler hakkında bilgi almak için e-bülten’e üye olun.