Kalp Yetersizliğinde Kullanılan Tedaviler Nelerdir?

Kalp Yetersizliğinde İlaç Tedavisi

Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu
Kalp Yetersizliğinde İlaç Tedavisi

Kalp Yetersizliğinde Anti Ödem Fizyoterapisi

Prof. Dr. Ali Serdar Fak
Kalp Yetersizliğinde Anti Ödem Fizyoterapisi

Kalp yetersizliği aslında kalbi etkileyen çeşitli hastalıkların ortak bir sonucudur. Bir başka deyişle, kalbi etkileyen birçok hastalık kalp yetersizliği ile sonuçlanır. Kalp yetersizliğine en sık neden olan hastalıklar koroner kalp hastalığı (kalp damarlarında daralma), yüksek tansiyon ve şeker hastalığıdır (diyabet). Ayrıca kalp kapak hastalıkları, kalp kası hastalıkları (kardiyomiyopati), kalp kası iltihapları (miyokardit) da kalp yetersizliğine neden olabilir.

Başka etkenler de kalp kasına zarar vererek kalp yetersizliğine yol açabilir. Tiroid hastalıkları, uzun süreli alkol kullanımı ve kemoterapi gibi kanser tedavileri bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Bazen kalp yetersizliğinin nedeni “idiopatik” olarak tanımlanabilir. Bu terim “nedeni bilinmeyen” anlamına gelmektedir. Uygulanacak tedavi kalp yetersizliğinin altta yatan nedenine göre değişiklik gösterir.

Kalp yetersizliği tamamen tedavi edilebilir mi?

Kalp yetersizliğinin nedeni kalp kasında ya da kalbin diğer elemanlarında kalıcı bir hasara yol açmamış bir nedene bağlı ise kalp yetersizliği, altta yatan nedeninin tedavisi ile ortadan kaldırılabilir. Ancak çoğu olguda kalp yetersizliği teşhisi konulduğu anda genellikle kalıcı kalp kası hasarı gelişmiştir. Bu olgularda kalp yetersizliği ortadan kaldırılamaz ancak uygun tedavi yöntemleri ile hastalığın ilerlemesi durdurulabilir, yavaşlatılabilir. Erken teşhis edilen kalp yetersizliği olguları uygun tıbbi tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile normal bir yaşam sürdürebilirler.

Kalp yetersizliği tedavisi temelde 3 basamaktan oluşur:

  • Sağlıklı beslenme ve tuz tüketiminin azaltılması
  • Egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri
  • İlaç tedavisi

İleri evre hastalarda ilaç tedavisinin dışında cerrahi tedavi seçenekleri de mevcuttur. Neredeyse her yıl kalp yetersizliğinin tedavisinde yeni gelişmeler yaşanmaktadır. Doktorunuza danışarak sizin için uygun olan tedavi seçeneklerini öğrenebilirsiniz.

Referanslar: 1. Türk Kardiyoloji Derneği, Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu. Hasta bilgilendirme broşürü. http://www.tkd.org.tr/~/media/files/tkd/calisma-gruplari/kalp-yetersizligi/kycg_hastabilgilendirmebrosuru.pdf. Son erişim tarihi: 14 Ağustos 2015. 2. National Institutes of Health. What Causes Heart Failure? http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hf/causes. Son erişim tarihi: 14 ağustos 2015. 3. National Institutes of Health. How Is Heart Failure Treated? http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hf/treatment. Son erişim tarihi: 14 ağustos 2015. 4. Heart Foundation. Staying Well With Heart Failure. http://www.heartfoundation.org.nz/shop/product_view/853/staying-well-with-heart-failure-a4-booklet. Son erişim tarihi: 14 ağustos 2015.

Kalbinidinlesen ile ilgili içerikler ve güncellemeler hakkında bilgi almak için e-bülten’e üye olun.