Kalp Hastalarının Ömür Boyu Uygulayabileceği Kardiyak Rehabilitasyon Egzersizleri

Aysun Düz ve Murat Demirci Kalp Hastalarının Ömür Boyu Uygulayabileceği Kardiyak Rehabilitasyon Egzersizleri

Kalp Hastalarının Ömür Boyu Uygulayabileceği Kardiyak Rehabilitasyon Egzersizleri

Kalp hastalarında egzersizin, vücut kompozisyonunun iyileştirilmesinde, kas kuvveti ve dengenin arttırılmasında, yaşam süresinin uzatılmasında ve psikolojik durumun iyileştirilmesinde çok olumlu etkileri vardır. Bu nedenle doktorunuzun önerileri doğrultusunda kardiyak rehabilitasyonu yaşantınızın bir parçası haline getirmelisiniz.

Egzersiz reçetesinin;

  • Büyük kas gruplarını içeren,
  • Süreklilik sağlanabilen
  • Ritmik olan aerobik egzersizler şeklinde olması önerilmektedir.

Yürüyüş, bisiklet ve yüzme kalp hastalarında kullanılan en önemli egzersizlerdendir. Kalp durumunuz ve sağlığınız için en uygun egzersiz çeşidinin ve şiddetinin nasıl olacağını doktorunuzla konuşarak planlamalısınız. Ömür boyu uygulayabileceğiniz kardiyak rehabilitasyon egzersiz programı videolarımızı izleyerek, evde kendi başınıza, düzenli bir şekilde egzersiz yapabilirsiniz.

Egzersiz önerileri:

  • Önce ısınma egzersizleri (10-15 dakika) yapılmalıdır.
  • Isınma ve soğuma sırasında esneklik (germe) egzersizleri de yapılmalıdır.
  • Yapmaktan zevk alınan aktiviteler, grup halinde uygulanmalıdır. Bu, motivasyonu arttıracaktır.
  • Egzersizlerin sonunda aktivite düzeyi yavaş yavaş azaltılmalıdır (5-10 dakika soğuma).
  • Egzersiz sırasında nefes tutulmamalıdır. Egzersiz sırasında nefesi tutmak, kanın kalbe geri dönüşünü azaltır.

Egzersiz programlarında günlük ısınma ve soğuma egzersizleri için ayrılan sürenin dışında aralıklı ya da devamlı toplam 30-60 dakikalık egzersizler önerilmektedir. Bir saatten fazla süren programlarda, egzersizi bırakma sıklığının arttığı bildirildiği için egzersizin devamlılığı açısından egzersiz süresinin çok uzun olmamasına dikkat etmelidir.

Unutmayın:

50 yaşın üzerinde, yoğun bir egzersiz programı uygulamak isteyen, bilinen kalp damar hastalığı olan veya buna ait belirtileri olan (egzersiz sırasında göğüste baskı hissi, nefes darlığı, sol kolda uyuşma vs.) kişilerin program öncesi egzersiz testleri ile değerlendirilmesi önerilir.

Referanslar: TKD Kalp Damar Sağlığı Bilgilendirme Portalı. Koroner Arter Hastalarında Güvenli Fiziksel Egzersiz. http://tkd.org.tr/sitecore/content/hearthealth/home/kalp-ve-yasam/koroner-arter-hastalari-fiziksel-aktivite?sc_lang=tr-TR. Son erişim tarihi: 30 Mayıs 2016.

Kalbinidinlesen ile ilgili içerikler ve güncellemeler hakkında bilgi almak için e-bülten’e üye olun.